5 tipů, jak na podzim posílit imunitní systém

Máme pocit, že slovo imunita skloňujeme pouze v chladnějších a především zimních měsících. Když si tedy odmyslíme aktuální COVID období, kdy je imunita probíraná na každém kroku, myslíme, že často zapomínáme, jak moc je důležitá, a to celoročně. Chladné podzimní dny ale přece jen s sebou přinášejí o něco větší nešvary v podobě nachlazení, chřipek či rýmy. A je opravdu lehké jim podlehnout – i proto je nejvyšší čas, abyste začali posilovat vaši imunitu. Pomoci vám v tom mohou zdánlivé drobnosti, jejichž kombinace však bude mít velký efekt.

pexels-trang-doan-1092730

Naši imunitu tvoří orgány, tkáně a buňky, které jako celek zajišťují schopnost našeho těla bránit se cizorodým patogenům způsobujícím choroby. Tedy nebezpečným látkám, virům, bakteriím, parazitům či plísním, se kterými se setkáváme každý den.

Věděli jste, že první a důležitou funkci imunity tvoří vaše kůže a sliznice? 

To ale není jediné, za čímž se skrývá právě imunita. S imunitou se pojí i schopnost bojovat s alergeny. Tedy s tím, co nám způsobuje různé alergické reakce. Dokonce, pokud máme genetickou predispozici (o níž nemusíme vědět) na autoimunitní choroby, jako je například psoriáza, cukrovka typu I., roztroušená skleróza, Crohnova choroba atd., právě nesprávně fungující (abnormálně aktivní) imunita stojí za vypuknutím těchto onemocnění. Přesné příčiny vzniku těchto genetických onemocnění ale zatím nejsou známy.

Imunita řídí i správné rozeznávání a ničení poškozených nebo nádorových buněk. Imunitní systém se dělí se na několik forem a další podkategorie z různých hledisek. Pro nás neodborníky je ale důležitější vědět že imunita má paměť.

  • Vrozenou – která na patogeny útočí vždy stejně, jako by to bylo poprvé.
  • Získanou – která se opakovaným setkáváním s mikroorganismy může posilovat a tedy rychleji a intenzivněji reagovat.

 pexels-tirachard-kumtanom-601177

Toto vše ale obranný mechanismus nedokáže jen tak bez našeho přičinění. My jsme tím základním kamenem, který se musí postarat o to, aby fungovala správně. V první řadě zdravou životosprávou.  

  • správným stravováním a dostatkem tekutin
  • sportem
  • pravidelným a dostačujícím odpočinkem
  • dostatečným/zvýšeným příjmem vitamínů, minerálů, stopových prvků, zeleniny, bylin, probiotik či prebiotik...

Sice vše zmíněné v posledním bodě přijímáme přirozeně stravou, ruku na srdce, kolik z nás se mohou pochlubit tím, že se stravují tak, aby si mohli ujistit, že v ní je dostatek všeho, co naše tělo potřebuje? Navíc vůbec nemusejí být ze stravy dostatečně vstřebány, a to kvůli různým faktorům, jako jsou některé poruchy trávicího systému způsobené onemocněním, ale třeba i zvýšenou konzumací alkoholu.

I proto dnešní doba už přináší široké spektrum možností, jak doplnit to, co našemu tělu chybí. V první řadě bychom se měli zaměřit na naše střeva, proč? Protože až dvě třetiny buněk imunitního systému se nacházejí právě v nich.

Tip číslo 1: Začněte u svého jídelníčku

Zdravé stravování by mělo být základem – a to nejen na podzim a v zimě, nýbrž celoročně. V těchto sychravých dnech je však vhodné zvýšit příjem ovoce a zeleniny, které jsou plné tělu prospěšných vitamínů. Víte, které potraviny jsou během chřipkové sezony nejvhodnější?

NÁŠ TIP: Kysané zelí, ale i další kysané výrobky jsou jako balzám pro váš trávicí trakt. Věděli jste, že až 70 procent imunitních buněk se nachází právě ve střevech? Kysané výrobky obsahují probiotika a prebiotika, která podpoří zdraví vašeho trávicího traktu.

Začít byste měli u vitamínu C, který najdete nejen v citrusech, ale také v různé zelenině. Zařadit můžete také šípky – a to třeba ve formě vynikajícího čaje. Dalším důležitým vitamínem je vitamín D, který během léta čerpáme ze sluníčka, během podzimu jej však ubývá, a proto jej můžete doplnit ve formě kvalitních doplňků stravy nebo mléčných výrobků či lososa. Nezbytný je také vitamín B, který se vyskytuje ve švestkách, vejcích, ale i v oříškách.

Nezapomínejte ale také na důležité minerály a stopové prvky jako ZINEK, MAGNÉZIUM, VÁPNÍK či ŽELEZO. Svým způsobem má každá živina vlastní „seznam úkolů“ a proto jsou pro správné fungování celého našeho těla zapotřebí všechny.

VÍTE, CO MÁ NEGATIVNÍ VLIV NA NAŠI IMUNITU?

  •         Dehydratace,
  •         nadměrné užívání léků,
  •         stres a úzkosti,
  •         kouření a pití alkoholu,
  •         nedostatek spánku a velká psychická či fyzická únava,
  •         nezdravá strava.

Z dalších látek, na které byste neměli zapomenout, bychom vyzdvihli chrom, selen nebo také měď. Pokud se o vás přece jen něco pokusí, uvařte si pořádnou česnečku. Protože, jak je známo – česnek je přírodní antibiotikum. Obsahuje alicin, to je sloučenina bojující proti mikrobům, kteří způsobují infekci.

 pexels-photomix-company-105028

Tip číslo 2: Vyzkoušejte bylinky

Kromě vitamínů obsažených v ovoci a zelenině jsou sázkou na jistotu také bylinky – je spousta těch, které mají pozitivní vliv na imunitní systém a některé rovnou můžeme považovat za posilovače imunity.

Tady bychom mohli přiřadit například zázvor, rakytník, včelí produkty, echinacea, ženšen, medicinální houby, colostrum, olej z černuchy seté nebo oregánový olej. Velmi dobrým posilovačem imunity je třeba i poctivý hovězí vývar. O těchto a dalších produktech si můžeme říci zase příště, mají opravdu nadupané složení které v lidském těle plní opravdu důležité funkce.

K nejznámějším a nejvíce osvědčeným medicinálním houbám patří shiitake, reishi, maitake nebo cordyceps.

Tip číslo 3: Začněte s otužováním

Otužování neznamená, že při nejbližší příležitosti skočíte do ledového rybníka – to byste byli spíš nemocní. S otužováním začněte postupně, díky tomu si váš organismus snáz zvykne na změny teplot. 

Můžete vyzkoušet saunování, ale třeba také střídání teplé a studené vody ve sprše. Když se příště venku zpotíte a trochu vás „ofoukne“, nebudete týden ležet v posteli.

 pexels-lisa-1471991

Tip číslo 4: Odpočívejte

Cítíte, že na vás něco leze, ale říkáte si, že toho máte tolik, že nepřipadá žádný odpočinek v úvahu? Pak se na tento problém podívejte z jiného úhlu pohledu. Vaše tělo se vám snaží říct, abyste si odpočinuli a nabrali jste nové síly do dalšího fungování. 

Zkuste si zahrát na medvěda v zimě – ten také odpočívá, aby nabral dostatek energie. Nezapomínejte na pravidelný a dostatečně dlouhý spánek.

Ideální množství spánku je kolem 7,5 až 8 hodin. Když budete spát méně než 6 hodin, dostaví se u vás dlouhodobá únava. Pokud to bude víc, „přespíte“ se a budete se cítit unavenější, než když jste večer ulehli do postele.

 pexels-tirachard-kumtanom-347134

Tip číslo 5: Čerstvý vzduch vám prospěje

Čerstvý vzduch a pohyb prospěje tělu v jakémkoliv věku a v jakémkoliv počasí. Nemusíte chodit do posilovny, která je plná lidí. Místo toho se vydejte na procházku do nejbližšího lesa – vyměňte výtah za schody, s partnerem se vydejte na procházku.

Pohyb skvěle funguje nejen na lepší fyzičku, ale také na stres a úzkosti. Pokud jste ve stresu, vaše imunita je v obležení kortizolu. To má negativní vliv na vaše zdraví. Například na usazování břišního tuku. Pokud se budete pravidelně hýbat, budou se naopak vyplavovat endorfiny.

A jaké jsou vaše tipy pro lepší imunitu? Pokud se vám článek líbil, určitě budeme rádi za sdílení. Pokud by Vás zajímaly pravidelné informace ohledně imunity a dalších zajímavých témat, určitě se přihlaste k odběru našeho newsletteru, automaticky také budete zařazeni do slosování o podrobný imunitní protokol ZDARMA, který vydáme v průběhu listopadu. 

Zdroj fotografií: Pexels, vlastní archiv