Přírodní kosmetika: Proč ji používat a jaké jsou její výhody?

Pečujete o svoji pokožku pravidelně? Je vaše koupelna plná nejrůznější konvenční kosmetiky? Pak vám doporučujeme zvážit její výměnu za kosmetiku přírodní. O tom, jaké jsou její výhody, vám dnes řekneme víc.

pexels-yan-krukov-7020011

Přírodní kosmetika – co to je?

Certifikovaná přírodní kosmetika by neměla obsahovat žádné umělé (syntetické) látky – ty mají negativní vliv na vaši pokožku, ale i životní prostředí. Přírodní kosmetika se skládá z rostlinných a bylinných olejů, výtažků a podobně. Často ve vysoké koncentraci. Jedná se o „záruku“ nulové toxicity. Taková kosmetika je vhodná i pro osoby s citlivou pokožkou – alergiky, lidi s ekzémy či problematickou pletí.

Je zdravější a nezatěžuje organismus

Přírodní kosmetika je mnohem zdravější než přípravky obsahující chemické látky – to je známý fakt stejně jako to, že je zelenina zdravější než mléčná čokoláda. Nezapomínejte na to, že pokožka jako taková je také orgán. A shodou okolností ten největší.

Pokožka slouží jako ochrana před vnějšími vlivy, jako tepelný regulátor a jako přijímací orgán. Bohužel je schopna přijímat jak dobré, tak i špatné látky – a to právě z nekvalitní kosmetiky (často přímo do krve). Pro jeho správnou funkci je třeba se o něj správně starat. Pokud je vaše pokožka suchá, potřebuje dostatečnou dávku hydratace.

Správnou a pravidelnou péčí o pokožku těla, ale i vaši pleť si ušetříte spoustu problémů do budoucna. Odměnou vám bude krásná a zářivá pleť, husté vlasy, ale i pevná pokožka na těle.

pexels-rodnae-productions-6724326

Máte jistotu v tom, co používáte

Ještě stále existuje spousta lidí, kteří si nečtou složení u výrobků. Zatímco u jídla je stále více těch, které zajímá složení jednotlivých potravin, u kosmetiky to ještě tak běžné není. Vzhledem k tomu, že to, co na sebe namažeme (nebo čím se umyjeme), se dostane do našeho organismu, by nás však složení zajímat mělo.

Velkou výhodou přírodní kosmetiky je transparentnost – dočtete se o tom, jaké ingredience výrobce použil. A proč? Protože nemá důvod se za své složení stydět, naopak na něj může být pyšný. Výrobce přírodní kosmetiky chce, abyste věděli co nejvíc o tom, co zrovna použijete. Taková kosmetika většinou nemá drahé reklamy hlásající, že díky jednomu šamponu budete mít vlasy jako vaše oblíbená herečka. Takový šampon vás o tom přesvědčí sám.

Je šetrnější k životnímu prostředí

Když nebudeme zohledňovat jen naše zdraví, můžeme se zaměřit i na zdraví naší přírody. Nikdo nechce žít v nemocném životním prostředí. I proto spousta značek přírodní kosmetiky nezapomíná ani na životní prostředí – značky často doprovází promyšlená filosofie, nadšení, ale i uvědomělost výrobců.

Složky, z nichž se kosmetika získává, je třeba někde získat. A je rozdíl, když některé složky získávají špatně placené a využívané děti. Nebo když si připlatíte za kosmetiku, jejíž výroba je férová. Od výběru zaměstnanců přes způsob získávání surovin až po jejich obnovitelnost. Recyklace a šetrné výrobní postupy jsou u kvalitních výrobků samozřejmostí.

pexels-tara-winstead-6690843

Ušetříte

„Nikdo z nás není tak bohatý, aby mohl kupovat levné věci.“ Také jste už tuhle větu někdy slyšeli? V případě, že budete nakupovat tu nejlevnější kosmetiku a čekat zázraky, budete zklamaní. Pokud chcete, aby vám kosmetika seděla, stejně ten levný pleťový krém nevypotřebujete a zkusíte další, opět stejně levný. A ve výsledku utratíte stejně jako za jeden kvalitnější a dražší. Levná kosmetika vaše problémy možná zamaskuje, případně vyvolá problémy nové. Přírodní kosmetika obsahuje účinné látky, které vás mnohých problémů zbaví. Vyčistí vám pleť, vyživí vlasy. Nekupujte desítky levných a nefunkčních produktů, když vám jich stačí jen několik.

Má dlouhodobý efekt

Velkou výhodou přírodní kosmetiky je fakt, že účinkuje dlouhodobě. Spousta produktů dokáže zvýšit obranyschopnost vaší pokožky, harmonizuje její funkce, navíc ji nebude dráždit. Ačkoliv nemůžete čekat, že výsledky uvidíte za dva dny, po nějakém čase si jich určitě všimnete. Přírodní kosmetika nemaskuje problémy, ale naopak se je snaží vyléčit a předcházet jim. Určitě nechcete hezkou pokožku pouze při slavnostních příležitostech, ale celoročně.

pexels-karolina-grabowska-4210373

Je bezpečná

V levnější konvenční kosmetice jsou často obsaženy látky, které vám v malém množství neublíží. Jestliže je ale budete používat pravidelně, můžete si zadělat na nepříjemné problémy. Pokud o sebe pak pečujete, určitě užíváte hned několik produktů denně. Jen si představte, co tento kosmetický koktejl s vaší pokožkou udělá. Stačí jen trocha škodlivých látek. Ale když jsou v deseti produktech, jejich účinky nejsou příjemné. Parabeny, sulfáty, ropné deriváty, syntetické vůně a umělá barviva – tyto, ale i mnohé další látky by vaše kosmetika neměla obsahovat.

Zdroj: Pexels