Jednoduché, ale efektivní způsoby, jak můžete posílit svoji imunitu s blížící se zimou

O tom, co je to imunita, ale i o potravinách, které ji mohou zlepšit, jsme vám již řekli. Dnes vám však přinášíme další tipy, těch totiž není nikdy dost. A ty dnešní budou překvapivě jednoduché, ale přesto velmi efektivní. Pojďme na to! Jak můžete posílit svoji imunitu v zimě?

Nezapomínejte pravidelně větrat

Suchý a teplý vzduch – kombinace, která lidské imunitě příliš nesvědčí. Nemluvě o velkých teplotních změnách, kterým vystavujeme svoje těla ve chvílích, kdy vyjdeme z vyhřátého domova ven, kde mrzne. Pro lidské tělo to znamená velký teplotní šok. A odsud je to jen kousek k nepříjemnému nachlazení.

Pokud budete v ložnici (ale i v obývacím pokoji a kdekoliv jinde) dýchat suchý a přehřátý vzduch, bude vaše nosní sliznice vysušována, budete náchylnější nákaze různými nemocemi. I proto se snažte, aby teplota u vás doma nepřesahovala v obytných prostorách 22°C. Věděli jste, že v ložnici je ideálních 18 stupňů? Nezapomínejte místnost pravidelně větrat. V zimě krátce a pořádně. Na topení můžete umístit nádobu s vodou, která bude vzduch zvlhčovat.

Tipy pro lepší spánek:

  • Začněte chodit spát ve stejný čas.
  • Udržujte v ložnici teplotu kolem 18 až 20°C.
  • Alespoň dvě hodiny před spaním se nedívejte do zdrojů modrého záření (televize, počítač, mobilní telefon).
  • Několik hodin před spaním vynechte kofein.
  • Před spaním relaxujte (teplá vana, četba, povídání s partnerem).

Mějte nohy v teple

Spousta lidí v zimním období prochladne a onemocní kvůli tomu, že neměli nohy v teple. A zde je jednoduchý způsob, jak tomu můžete předejít: noste teplé ponožky. V našich končetinách je krevní oběh velmi zpomalený, to s sebou přináší rychlé prochladnutí a nemoc. Pokud nechcete, aby vám byla zima ve vašich botách, noste takové, v nichž budete moct hýbat prsty.

Jestliže mají vaše boty úzkou špičku, kde prsty nepohnete, brzo se odkrví a budete mrznout. Velkou výhodu v tomto směru mají barefoot boty, které respektují přirozený tvar lidské nohy.

Jezte jídla, která zahřejí

I když je možná představa jogurtu či cereálií s mlékem na snídani lákavá, je vhodné v zimě sázet na jiné alternativy. Vaše tělo v zimě potřebuje zahřát – i proto byste do svého jídelníčku měli zařadit více hřejících potravin, které organismus a imunitu posílí. Kromě skutečně teplých potravin a nápojů, jako jsou polévky, čaje či ovesné kaše, jsou to i různé druhy koření.

Ideální jsou zázvor, hřebíček, kmín, koriandr, kardamom, bazalka, skořice, pepř, rozmarýn, oregano, paprika nebo muškátový oříšek.

Nevyhýbejte se kořenové zelenině

Jablka, hrušky, rakytník, cibuli, čekanku, kapustu, pórek, bílou ředkev, řeřichu, špenát, zelí, celer, mrkev, pastinák, petržel a červenou řepu. Všechny tyto druhy ovoce a zeleniny můžete jíst tepelně upravené. Ideální je v tomto případě zejména kořenová zelenina, která obsahuje látky, které vaše tělo potřebuje.

Mezi nevhodné druhy v zimě patří tropické ovoce, meloun, maliny, salát, rajčata či okurky – ty totiž tělo vnitřně ochlazují.

Vyzkoušejte přírodní antibiotikum

Přírodní antibiotikum – i takto je nazýván česnek. Věděli jste, že obsahuje kolem 200 účinných látek, které mají pozitivní vliv na imunitu, ničí škodlivé mikroorganismy a působí protizánětlivě? Ve chvíli, kdy na vás něco poleze, nemějte strach a rozkousejte jeden stroužek česneku.

Potřebná látka alicin se bude uvolňovat během kousání. Pokud je na vás kousání syrového česneku až moc velké sousto, můžete si uvařit česnečku, dát jej na kuře, případně si můžete připravit výbornou pomazánku.

Zdroj: Unsplash