6 boosterů naší imunity

Příroda nám nadělila poklady, o kterých můžeme říct, že stimulují náš imunitní systém.  A proč? K tomu, aby vždy, když je to potřeba, fungoval rychleji a intenzivněji. Zkrátka na 100 %.

V předchozím článku jsme vám představili 5 tipů pro posílení imunitního systému. V bodě číslo dva byly zmíněny právě přírodní produkty, které jsou dokonalými posilovači imunity, ale i celkového zdraví. A protože si to pro své účinky zaslouží, dnes si 6 z nich podrobněji představíme.

conscious-design-iSGbjKZ9erg-unsplash

ECHINACEA

Je kvetoucí rostlina, která ve volné přírodě v našich končinách není příliš rozšířena. Pochází z USA a u nás se pěstuje spíše jako okrasná rostlina. Do bylinkových přípravků se pro své zdravotní benefity používají pouze tyto 3 druhy: Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia a Echinacea pallida.

Dohromady existuje 9 druhů. Přestože se často používá k léčbě rýmy, tyto její účinky ještě nejsou studiemi potvrzeny. Co ale ověřeno je, je její schopnost těmto onemocněním předcházet. Tedy funguje preventivně jako zesilovač imunity. Kromě zlepšení imunity je spojována také s utišením zánětu a snižováním hladiny cukru v krvi. Obsahuje sloučeniny zvané antioxidanty, které chrání naše buňky před oxidačním stresem.

Dokonce se zkoumají i její účinky na některé druhy rakoviny či léčbu úzkosti. Podle aktuálních studií je vhodná ke krátkodobému užívání, protože svým silným účinkem na imunitní systém by mohla působit kontraproduktivně. Najdeme ji v čajích, tabletách či tinkturách.

pexels-skitterphoto-659

OREGÁNOVÝ OLEJ

Získáván je ze známé bylinky oreganoDobromysl obecná, kterou používáme čerstvou nebo sušenou zejména při vaření. Považován je za silné přírodní antibiotikum, díky obsahu sloučenin karvakrolu a tymolu. Má výrazné antibakteriální, protiplísňové, antioxidační a protizánětlivé účinky. Dokáže bojovat proti virům, kvasinkám, a dokonce i některým odolným parazitům a bakteriím v trávicím traktu.

Je tak silný, že v neředěném stavu může při dotyku s pokožkou nebo sliznicí způsobit problémy. Proto je vždy ředěn jinými oleji. Užívá se nakapáním do vody nebo lžičky jiného jedlého oleje. Pokud nám je takový způsob užívání pro jeho silnou štiplavou chuť nepříjemný, můžeme ho nalézt už i v tabletách či kapslích. Ředěný je vhodné jej použít i lokálně pro plísňová onemocnění nehtů či třeba i herpes.

pexels-alesia-kozik-7795817

MEDICIÁLNÍ HOUBY

Jsou houby s léčivými účinky, které se již dávno využívaly v tradiční čínské či asijské medicíně. Často jsou to nejedlé, dřevokazné a parazitické houby, které ale obsahují vysoký podíl bioaktivních látek. Reishi, Shiitake, Maitake, Chaga, ale třeba i nám známější Hlíva ústřičná, jsou některé z hub, ze kterých se pro jejich zdravotní benefity začaly vyrábět různé doplňky stravy. Terpenoidy, polysacharidy, steroly, beta-glukany, aminokyseliny, vitamíny či minerály jsou jen některé z množství prospěšných látek, které tyto houby obsahují.

Kromě jejich společné vlastnosti a tedy stimulování imunitního systému má každá medicinální houba svůj individuální potenciál pro léčbu jiných závažných onemocnění či podporu správného fungování některých orgánů. Kromě toho, že se tyto doplňky vyrábějí v práškové formě nebo jako běžné tablety, někteří výrobci je nabízejí také v příjemné podobě instantní kávy.

mushrooms-gf4eb1ea75_1920

MANUKA MED

Další velký bojovník proti choroboplodným zárodkům, který funguje nejen preventivně, ale i tehdy, když nás už nějaký patogen zasáhl. Název Manuka si nese z novozélandské rostliny Manuka – Leptospermumscoparium. Květy této rostliny – keře kvetou jen několik týdnů v roce, a díky nim je tak vzácný, protože právě jejich nektar včely používají k „přípravě“ tohoto medu. MGO neboli metylglyoxal je klíčovou složkou, díky které si tento med zachovává silné antibakteriální vlastnosti. Řekněme si pravdu, cenovka za malou lahvičku tohoto medu může být odrazující. Je to ale proto, že keře manuka rostou pouze na nevelkém území Nového Zélandu a Austrálie.

Z toho ne všechny rostliny obsahují důležitou látku, díky které med získává požadované účinky, a proto musí být stále testován, což se na jeho cenovce také podepisuje. Abychom si mohli být jisti, že za své peníze dostáváme to, co hledáme, na jeho obalu musíme najít certifikát UMF a při něm čím vyšší číslo, tím lepší. Kromě vnitřního užívání, kde si jako jeden z mála může poradit například i s odolným zlatým Stafylokokem, jej můžeme použít zvenku na běžné i chronické rány, infekce a kožní choroby.

pexels-adonyi-gábor-5634206

ZÁZVOR

Zázvor je velmi dostupný imunitní booster, pěstitelný i v našich končinách. Je to kvetoucí rostlina, původem z Jihovýchodní Asie, ze které se využívá její podzemní část – tedy kořen. Setkáváme se s ním v kuchyni jako s chutnou, zdravou a výraznou přísadou do vaření, ale také v různých potravinách, čajích, kosmetice, doplňcích stravy či v aromaterapii. Za jeho léčivými účinky, ale i typickou vůní a chutí se skrývá látka s názvem „gingerol“, která je silně protizánětlivá a antioxidační. Podporuje také trávení, zbaví nás nevolnosti různého původu a bojuje i s chřipkou a nachlazením.

Pokud už píšeme o nevolnosti, musíme podotknout, že tak, jak ji umí odstranit, dokáže ji i přivolat. A to v případě, že to s konzumací zázvoru přeženeme. Přibližná maximální denní dávka jsou 4 gramy. Různé studie zkoumají další účinky zázvoru, mezi potenciální patří pomoc při boji s nadváhou, osteoartrózou, menstruačními bolestmi, chronickými poruchami trávení. Měl by dokázat snížit hladinu cukru v krvi a stimulovat lepší mozkovou činnost.

pexels-angele-j-128403

BLACK SEED OIL

Olej získávaný z černuchy seté není zatím v našich končinách až tak známým a běžně používaným posilovačem naší obranyschopnosti. Což je samozřejmě škoda, neboť je to také silný antioxidant se schopností pomáhat i astmatikům. Tuto pěkně kvetoucí rostlinku (Nigellasativa) dorůstající výšky 30 cm můžeme v našich končinách potkat jako okrasnou letničku.

Olej se vyrábí lisováním semen této rostliny, které se nazývají i černý kmín a podobně jako ten římský, také jsou vhodné i jako koření. Chuť oleje se liší zemí původu. Mezi nejdůležitější z mnoha zdraví prospěšných látek v semenech této rostliny se považují nigelin a tymochinon. Kromě zmiňované posily pro imunitu jsou schopny zmírnit alergické příznaky, problémy s dýchacími cestami, křečemi a nadýmáním, záněty a infekcemi. Čistý ale také jako kosmetická přísada je velmi vhodný pro péči o pokožku a vlasy.

mockupo-guKZhjmfero-unsplash

Zdroj: Pexels, Unsplash, Pixabay